Femundsmarka juni 2009

Lørdag 20. juni 2009

- Innledning ved turkamrat og hjelpeforfatter Terje Bernklev -

Jeg drar fra Tårnåsen ved syv-tiden på morgenen, og vi laster opp kanoen og Terjes utstyr og drar fra Fjellhamar før åtte. Etter en kort pause før Løten og bensinfylling på Statoil ved Elverum, inntar vi den medbragte frokosten i en ferdig oppsatt gapahuk i Sverige, like etter vi har krysset elva Fulua og satt kursen nordover de 47 km mot Särna.
Vi tar et par røykepauser underveis da det ikke røykes i min nye Volvo, og ankommer Kjäringsjön som planlagt ved halv tre-tiden på ettermiddagen.
Veiavgift og parkering må betales. Etter en hyggelig prat med Per-Roger Wiberg padler vi ut ved 16-tiden.
Det blåser litt, så vi blir ikke overrasket om vi ikke kommer oss ut på Rogen de første timene. Vi tar den vanlige veien rett ut Kjäringsjöen. Bærer videre til Hån, padling over denne og så en ny bæring fra Håen ned til Rogen.
Fra Håen følger vi Gull-løypa nordvest og skjærer ned mot sjøen der det er slutt på de utlagte plankene over myrene. Distansen totalt er ca 1350 meter. Bra vi har en Ally-kano på rundt 20 kg og ikke en kano på 35-40 kg. Vi greier oss med et løft av sekker og et med kanoen, men deler etappen opp i tre deler.
Vi legger oss ved Rogen i påvente av at vinden skal løye utover kvelden, men den gang ei. Det er liten risiko for regn og et lite "åpent telt" av en medbragt presenning blir vårt husvære for natten.
Siden jeg har fiskekort for Rogen kan jeg fiske, mens Terje legger seg for å sove. Ved 2-tiden om natta kjenner jeg en STOR ørret på stanga. Den har bitt på en Sølvkroken Spesial 12 gram,, og sitter godt – hvertfall i en par minutter til den plutselig bare er borte (?). "Surt sa reven!". (Den var på minst en kilo, kanskje nærmere to, for ikke å si tre).

-Frokost i gapahuk ved Fuluån på svensk side.-Røykepause ved trivelig liten fjell-å i Hærjedalen - ikke så langt igen nå, til Tænnæs.-Vi ankommer Kæringsjøn i halvtre-tiden. Hastverk, har vi latt bli igjen hjemme, så vi stresser ikke, men tar heller en par pils, og en prat med Per-Roger mens vi steller istand kano og utstyr. Det er jo underlig, en slik en modus en havner i så fort man er framme til årets højdepunkt; Femundsmarka. Man slår av tenninga på bilen, knipser opp en pilsboks, og så er det ferie og man har hele turen forran seg, ... en ganske så fin følelse, må jeg da si, ...-Der er målet, til venstre for Klæppnæset og rett inn mot den tynneste landstripa. Hva kan det være, 15 km?-Camp første natt. Vi setter ikke opp telt, men vil ikke våkne med regn i fjesen, så Terje, som vanlig er velutstyrt med forskjellige materialer, spenner opp en liten presenning. Terje sørger som alltid for komforten på våre turer - det skal du ha Terje, hva skulle vi gjordt uten deg og allt du har med deg?-Mens Terje snorket seg gjennom en god natts søvn, har jeg prøvt Rogenfiske til fram på morrakvisten, og våkner ikke før langt ut på formiddagen. Det er et strålende vær, men blåser fortsatt en del, så vi har ikke noe hastverk med å komma oss ut på sjøn.-Nattens fiske gav intet resultat, men jeg hadde stort på ... fisket med sluk, Sølvkroken Spesial 12 gram, och fikk kjenne på gromfisken i 1-2 minuter før han gikk. Det var garantert en ørret, og garantert på minst 5 kilo, ... eller i hvert fall på 1 kg. Nåvæl, han var en fighter, och selv om jeg tapte, så var det moro å ha fått kjent på han en aldrig så liten stund.-Endelig framme! Padlinga over Rogen inn til Norge og Reva gikk etterhvert problemfritt. Bare en gir seg til tåls, så løyner det alltid før eller siden. Sikkerhet, framfor alt, det er det viktigste, så kan man heller ligge en dag ekstra på vent. Det blir alltid roligere ut på kvelden og natten.
-Ja, Revbua står der som alltid. Koselig! Kjennes som å komme hjem. Her har vi hatt mang en fin, både dag og natt, og flere skal det nok bli, ...-Presenningen til Terje kan brukes til mye forskjellig. I går var det telt, idag er det tak, til skydd både mot sol og regn.-Noe av mitt fiskeutstyr. Samt ellers, et usedvanlig fint eksemplar av død furustubbe med masse ulvelav; Letharia Vulpina.
Den giftige Ulvelaven er vanlig i Femundsmarka, men da den kun vokser på døtt trevirke, er den forståelig nok, meget sjelden forøvrig. I gamledager ble den blandet sammen med glass-splinter i fettkuler og lagt ut som åte til både gråbein og rev. Måltiden, ble sannsynligvis de arme dyrenes siste.
(Etternavnet Vulpina kommer av Vulpes = reveslekten).-Joda, Reva skuffer ikke. Har aldrig blitt fiskelaus i Reva, og ikke denne dagen heller. Aborr på halvkilo+ er fin mat det, etter 15 minutter i ABU-røken, men la stor aborr få 24 timer med salt først. Da blir'en mye bedre, enten i røken, eller bålgrillet. Største aborren stoppet i år på 7 hg - litt skuffende, satser jo på å få slått egen pers på 1 kg presis, fra Midtrøsttjønnan 2007.-Vi beveger på skrottene, og er på kveldsutflukt til Rogshåen. Det er speilblankt og helt stille. Fisket blir der etter, ikke stort å skrive hjem om, ..., men oj! hvilken fin kveld!!!-Terje fisker! Det må jo bare dokumenteres! Nei, Terje er nok ikke den mest ihuga av oss. Han har en prinsipp, og det er å aldrig fiske før noen annen fått noe. På den måten kan han sitte i leiren og hygge seg forran bålet, mens vi andre strener rundt etter napp. Når vi får napp, eller fisk, da kommer Terje også på banen. Han er en lur og utspekulert f'n, han Terje, ...-Det var ikke kvelden for fine fisker, men derimot kvelden for fine bilder, ...-Her grilles kveldens fangst over bålet, ..., en Gilde Wienerpølse på ca 100 gram! Nåvæl, verre kan man ha det, ...-Også Terje har gitt opp fisket, og tar seg heller en hyggestund ved bålet, ...-Det var en usedvanlig vakker solnedgang denne kvelden ved Rogshåen, som fristet til mange bilder, som f.eks dette.-Ny dag, og været blir bare bedre og bedre. Tar en liten sporadisk kombinert fisketur og avslappet vandring over på svensk side, ut mot Rogen. Her er det fine camper, både for telting og som dette; en gapahuk, med bålplass, ved, sag og øks. Bedre forberedt, kan det ikke bli.-Akkurat innenfor grensen på svensk side, ved Reva, finner vi denne nødbuen. På svenske kart omtales den som vindskydd, og er ikke noe annet enn et nødkvarter. Men det er vedovn og ferdighoggen ved, så varmt og gott, det kan man få, hvis man havner i nød, ... (Jeg og tre kamrater sov faktisk 3-4 timer i nødbua i juni 1999, når vi padlet over Rogen om natten - og havnet i nød, ...)-På motsatt side av elva har vi denne gamle bua. Vet ikke historien bak, men tror det kan være noe som tilhører Kæringsjøn, ... ?-Reva, har alltid vært trygg! Her får man maten. Ørret; noen ganger. Abborr; ganske ofte. Harr; alltid!
Akkurat denne, var en fin 7-hektos, som gjorde seg fint i ABU-røyken til kvelden.-Oj! Fine matbiter! Her blir det snadder til kvelds!-Ord er unødvendig, men skal det være noe, så er det jo ikke noe annet enn en (u)sedvanlig vakker kveld ved Reva, ...-Er en på fjelltur, er det A og O å klæ seg godt, ...
Eirik Estenstad, Vegard Slåen Sæther og Sigurd Konstad Haanæs har til synes sin egen filosofi vedrørende beklædning.
Nåvæl, er det +30 grader, er det vel kanskje forsvarlig, ...?
Vi oppholdt oss noen dager i samme området ved Reva, Terje og meg, samt guttene, og fikk tilfelle til flere hyggelige samtaler. Og sån fiskemessig, så hadde dem ingen grunn til å skamme seg, men det fortelles det ikke mer om her og nå, ... det får bli en gullrot til senere, når jeg legger ut fortellinga dems, med snadderbilder, ...-Vi får "fræmmande"! Ikke hver dag en får besøk mitt ute i Femundsmarka, men ifølge planen, kommer dem idag, Thorleif & Thorleif. Best å i tide begynne matforberedelsene da, ... montro dette kan smake, varmrøkt harr?.
-Joda, det så ut som det smakte - det gikk i hvert fall ned, omtrent på høgkant, ...-Terje, med en av sine experimenter og skapelser, ....
Tja, hva skal en si, ..? Vel, det er i hvert fall aldrig kjedelig og ensformig i selskap med Terje. Hva han finner på, ...!!! Det verste, er at det som regel funker, og det gjorde dette også, vel å merke om man har vinden med seg, ...-Thorleif & Thorleif derimot, er gammeldags tradisjonelle, og bruker årer ...
Thorleif Eriksen sitter forran, og bak sitter Thorleif Bruun, og prøver her å vise hvor stor den var, den fisken han akkurat mista ute på Rogshåen.-Jeg er på vandring, ..., dagstur, Rogshåen - Reva - Rogen - Rogshåen. Her, lengst inn i Rogshåen.
Har gått her noen ganger tidligere, og begynner å kjenne meg som hjemme ved akkurat denne liggendes furua. Her er det alltid passe med en røykapause, og litt vann fra Rogshåen før man gå videre. Har også prøvt litt fiske her, men som regel er det helst bare gjedda som slår i grunna, ...-Jeg har tatt runden inn til Reva, og er nå på vei langs Rogens strandbredd mot innløpet til Røa, ...
Underlig nok - så vakkert som her er - kan det virke som at dette er et parti av marka som folk flest går forbi. Det er noe steinete og ulendt, men overraskende syns jeg, at de fleste fine bålplassene viste tegn på å ikke ha vært brukt på, aldrig så lenge, ... slik som denne, en av de fineste, der vi tydlig ser at det ikke vært fyrt i bålet, siden? 19, ...? Vel, det ser ut som bålplassene blitt forlatt for lengst, og ingen er tydligvis interessert i å fyre her lenger, ...?-Jeg nærmer meg Rogens utløp i Røa, og kommer forbi noe så fint som dette! Her ser man, her kjenner man, at man er i Femundsmarka! Det er så typisk! Senvokst kraggfura, glissen furuskog, vann, og stein i massvis, det er Femundsmarka det, ...! Herlig!!!-Har gått hele dagen, i +30 grader, og er nokså sliten, men heldigvis, har jeg hatt tillgang til Rogens kalde fjellvann hele dagen. Ellers, hadde det ikke vært mulig. Vet ikke akkurat her og nå hvor varmt det er, men får vite senere at det ligger mellom +30-35 - Phuuu! Og det var dagen til å gå 8-10-12 kilometer, ...?
Vel, den egentlige forklaringen til at jeg er ute på vandring i denne ubarmhjertige heten, er at jeg forlagdt og gått fra Fjællrævenjakken min et sted, foreløpig ukjent hvor. Med med den varmen som vært, har det ikke vært behov for jakke, og jeg misstenker at jeg hengt den ifra meg noen av kveldene når jeg vært på fisketur rundt i området. Vel, jeg finner den ikke, og får heller batrakte den som tapt. Synd, den er en kjempego og praktisk jakke, og koster minst 1500,- å kjøpe på nytt.
En par måneder etter endt tur og hjemkomst, får jeg en telefon. Det er en dame, som forteller at hun vært på padling i Rogen/Femundsmarka-området med mannen sin i sommer, og kom da over en jakke som hengtde i en fura nede ved Rogen. I jakkelomma var det et fiskekort for Rogen for døgnet 20-21 juni, og ved at navnet framkom på fiskekortet har hun da deretter funnet fram til mitt telefonnummer. Jeg tror ikke det er sant, jakka var jo avskrevet for lengst.
Det viser seg at Fjællrævenjakka mi hengt i en måned, i sol, regn, vær og vind, før den ble funnet. Fantastisk! Jakka har virkelig vært på ferietur, minsann! Jeg får den i posten, og den er like fin som ny, som om den skulle hengt en måned i garderoben.
Men det fantastiske stopper ikke ved at jeg fikk tilbake jakken min. Gjett vem dama var, som fant den? Jo, en kollegae til Terje, turkamraten min - fra Storebrand! Det er ikke til å tru! Dermed får jeg Terje til å ta med seg blomster en dag på jobben, som han overleverer med de takknemligste hilsener fra en slarver, som ikke klarer å holde rett på klæra sine når han er på fisketur i Fjellheimen, ...
Takk Gro!
(Og jakka, den hadde jeg hengt ifra meg første kvelden, når jeg fisket første natta ved Rogen, og det tok nesten en uke før jeg savnet den! Vel, jeg hadde i tillegg en GTX-jakke jeg brukte, så jeg var ikke jakke-løs).-Endelig i hjemmetame strøk, ... Har gått rundt Rogshåen og fra Reva langs strandbreden til Rogen ... i 30-35 +grader, og det er noe av det verste jeg gjordt. Har duppet hode i Rogens kalde vann så ofte som mulig, og heldt inn på med friskt fjellvatten hela dagen, men det har allikevel ikke vært nok. Jeg er helt ødelagdt efter 5-6 timer på vandring, og har aldrig før eller siden følt meg så utenfor, og det er fortsatt 2 km hjem til leiren, ...Jeg er sliten, men ikke verre enn at jeg fisker meg hjemover mot leiren - kan jo ikke gå forbi potensielt fine fiskeplasser, uten å prøve. Kommer hjem til Terje og leiren. Husker egentlig ikke så mye, annet enn at jeg kryper sammen i fosterstilling i skyggen, og drar soveposa over meg, siden jeg faktisk fryser!
Jeg var nok i ganske dårlig form - for mye sol og varme, til en dårlig trent og uvant kropp, som prøvde å gå altfor langt i varmen, ... jeg er formodentlig dehydrert, og kjenner meg nærmest febrig.
-Men, tro't eller ei, ut på kveldningen kvikner jeg til, trekker skrotten opp av hullet, rusker av meg det gufne, og går faktisk tilbake de to kilometerne til innfallsoset fra Rogen. For slik er det vel, at det er ikke så lett å ta knekken på oss, vi som går med fiskestang - vi må opp, og vi må fram, til der fisken er, ... !!!
Det nappet dårlig i varmen, det gjorde det, men vandringa betalte seg til slutt, i form av denne flotte harren, ... 1 meter og 5 kg, ser det ut til ... men var vel ikke mer enn på 1 kg, nåvæl, hærlig fisk å ta, ...-Thorleif'erne er på G, men har foreløpig dorget uten kjenning, ... Vel, det blev fisk også der i går'n. Vil minnes Toffa (Bruun) fikk turens største harr, 1,2-1,3 kg? Samt at han var den eneste av oss som fikk ørret, en fin matbeta på drøye halvkilon. Fisket var så absolutt ikke på topp i tropevarmen, men det blir alltid noe, og kan vel ikke si jeg syns jeg fikk for lite fisk å spise. En skall jo også ha plass i magan til pølser, egg & bacon og en hel haug med Real Turmat, ...-Hjemme ved bålet! Hærlig! Terje, kveldens bålmester, ser til at vi har varme å komme hjem til, ...-Vel, vi har fanget fisk idag, og da blir det selvsagdt fest og nam nam til kvelden, ... En harr på 1 kg får så vidt plass i ABU-røyken, men oj! hva godt det blir, ..!-To karer padler forbi leiren, og det ser ut som at også dem har noe å spise til kvelds, ... en flott ørret! Herlig!-Enda en vidunderligt skøn natt i Femundsmarka, ...-Ny dag, nye eventyr! Vi har padlet inn til Rogshåens utløp i Røa, parkert kanoene, og er nå på vandring ned mot Rundhåen, som her skymter i bakgrunnen.-Den samme moreneåsen, på vei mot Rundhåen, ...-Nå begynner vi å nærme oss, ... Rundhåen! Nu kommer vi!!!-Og der var vi, ved Rundhåen, Jepp! Og slik skal det være, ..., røye på drøye halvkilon! Hærligt!
Egentlig overraskende, at noe som helst biter i denne varmen. Det er minst +30 grader, og stekende sol fra morgen til kveld. Vel, i solsteika skal en fiske med blankt, og det var det han tok på; 12 gram Sølvkroken Spesial, sølv med røde prikker.-Røas utløp i Rundhåen. Mye stein og grunner, men en flott fiskeplass!-Vi følger Røa tilbake, og runder her Litlbuddhåen, ...-Ved T-merket sti ved Litlbuddhåen, kommer man forbi denne rariteten. En fantastisk naturens egen skulptur. Så sørgelig det da er, å se at noen gått løs på kunsverket med sag. Men slik er det dessverre, at det er ikke bare hyggelige og ansvarsbeviste folk som ferdes i marka. Nei, der er også drittsekker, med null og niks mellom ørene, ... Vennligst, bruk hue, og ikke saga neste gang, ...-Etter en særdeles fin dag på vandring, er vi på vei tilbake, til først kanoen, som ligger parkert ved Rogshåen. Det er steinete og vanskelig hvor enn vi prøver å sette ut kanoen, men tar sjangsen, ... Terje setter seg først, men med tyngden blir kanoen sittendes fast på en stein. Når jeg prøver å dra kanoen fri skjer det, kanoen som står på en stein, vipper over, og dermed er Terje i vannet. Vel, det ender ikke verre enn med en våt rumpe, og i etterhånd, er vi bare et morsomt minne rikere, ...
Vi hadde egentlig tenkt å være igjen en dag til, men når jeg og Terje er tilbake i leiren, er de begge Thorleif'ene stort sett pakket og klar for hjemferd. Når da også jeg og Terje kjenner oss ganske mett på villmark - og i hvert fall i +30 grader - tar det oss ikke mer enn en drøy halvtime, så har vi samlet sammen og pakket vårt pargas.
Thorleif'ene har dratt en halvtime før oss, så dem ser vi ikke mer til ved padlinga over Rogen. Vel, ferdigpadled over Rogen, bestemmer vi oss for å slå leir for natta. Ved en ellers enten myrlendt eller steinete og vanskelig strandbredd langs Rogen, finner vi mot forventet en fantastisk fin leirplass, med så mye flatmark at en kunne parkert et helt regemente. Her er også et flott ildsted, med tømmerstokker til å sitte på. Men det er eldningsforbud rundt hele Rogen - unntatt ved 2-3 av tilsynet forberedte leirplasser, og vi respekterer reglene, og tar natta uten bål. Vi har ingen aning om hva de begge Thorleif'ene gjordt, og tenker at de mest sannsynlig snart er hjemme i Oslo, ...?
Vel, morgenen kommer - med fortsatt alt for varmt og fint vær. Vi koker morrakaffe, spiser frukost og pakker sammen. Vi kaster ikke bort tiden, men er raske og effektive, og sitter snart i kanoen ute på Rogen. Det er en stille og rolig morgen, og vi flyter fram så rofyllt som tenkes kan. "HALLO", er det som bryter roen og morgenstillheten, når en av Thorleif'ene hyler ut over sjøn og morgenroen. Det viser seg at våre kamrater - som vi trodde dratt hjem til Oslo - faktisk overnattet, og hatt leiren sin ikke mer enn 500 m i fra vår leir.
Vel, slik kan det bli! Og formiddagen, den nyter vi i samlet tropp, sammen med myggen, opp langs myrene på vei tilbake til Kæringsjøn, ... og videre, mot Oslo, koner, jobb og forpliktelser, ... Hærlig! Endelig er turen over! ;-))))))-Vi er tilbake ved utgangsstedet; Kæringsjøn, etter en fin uke i marka. Bilen er pakket og klar for hjemferd, og jeg tar en røyk mens jeg mimrer litt tilbake på uka som vært, ... Merk, at jeg har samme klæra på meg som jeg hadde når vi startet, for en uke siden - lurer på hvordan man lukter? Sjælv blir man jo både impregnert av bålrøyk, men også imun mot alle mulige odører, ..-Så er vi i bilen da igjen - ved Kærringsjøn - med 43 mil forran oss, men det går jo ikke ann å komme tilbake til sivilisasjonen, stinkende som vi gjør, etter en svettig uke med bålrøyk og heller halvkleint med det hygieniske. Så dermed blir det bad og reine klær. Vi stopper langs veien ned mot riksveien og Tænnæs, ved et vann på venstre side. Men badet går unna fort, siden den ellers så fine sandbunnen er full med blodigler. Vel, vi blir nesten rein, og med deo under armene og reine klær, er vi så pass presentable at vi kan ta en pizza i Særna. Når en vendt på døgnet i en ukes tid, er det ikke bare bare å skulle bli "normal" igjen, og jeg er trøtt som ei strømpe på hjemoverturen, men det underletter når en er to som kan bytte på med kjøringa hjemover. Vel, hjem kommer vi etterhvert, og da gjenstår bare klæsvasken - hvilken tur at man har en snill kone, som venter med vaskemaskinen der hemme på Tårnåsen, ...
Takk, Rogen og Femundsmarka, for turen 2009 - jeg satser på snarlig gjensyn!


Hilsen,
Anders.